Hier vindt u een lijst met vragen en duidelijke antwoorden in verband met de Roland cutting apparaten. Contacteer ons gerust als u een andere vraag hebt over onze snijplotters, dan voorzien we graag in de nodige uitleg.

Roland snijplotters - hardware

1Ik wil een bepaalde folie snijden. Welk mesje gebruik ik?

Een overzicht in een duidelijke PDF: Roland snijmesjes

ZEC-A1005 35° cutting mesje

Het mesje bij uitstek voor normale vinyl – standaard meegeleverd bij Roland machines. Levensduur ongeveer 8.000 meter. Cutting offset 0,250mm. Geleverd met geel dopje.

ZEC-A5025 45° cutting mesje

Bedoeld voor hardere en normale folies, o.a. reflecterende, fluorescerende en textielfolie. Zeer scherp mesje, dus scheidt de lijmlaag af en toe onvoldoende wat pellen soms bemoeilijkt. Levensduur ongeveer 4.000 meter. Cutting offset 0,250mm. Geleverd met rood of zwart dopje.

ZEC-A3050 60° cutting mesje

De scherpe hoek van dit mesje is speciaal gesneden om goed flock, zandstraalfolie, karton of dikke reflecterende vinyl te snijden. Kan ook gebruikt worden voor normale vinyl, maar dan is een cutting mesje met standaard offset toch geschikter. Levensduur sterk afhankelijk van de soort folie die gesneden wordt. Cutting offset 0,500mm. Geleverd met groen dopje.

2Hoe stel ik de meshouder in?

Om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken kunt u de meshouder juist instellen. Op de Stika snijplotters is dit zelfs vereist; op de cutting machines waar u via het bedieningspaneel de mesdruk kunt instellen, is dit geen voorwaarde om te kunnen snijden, maar kan het resultaat wel nog verbeteren door onderstaande suggesties.

Cutting meshouder Met de volgende formule kunt u ongeveer de juiste meshoogte berekenen:

Meshoogte = Materiaaldikte + (dikte van de drager / 2)

Cutting meshoogte

Wanneer u de meslengte juist hebt ingesteld via het schroefdopje (zie markeringen hierboven), plaatst u de meshouder terug in de cutting machine en kunt u beginnen met snijden.

Roland snijplotters - software

1Waar vind ik drivers voor mijn snijplotter?

Roland GS-24

Ga naar http://startup.rolanddg.com en volg de stappen die daar beschreven staan.

Andere Roland snijplotters

Ga naar de Roland download website en selecteer in de linkerkolom uw cutting machine. Download vervolgens de driver voor uw Windows-versie. 32-bit of 64-bit architectuur is afhankelijk van uw computer. Dit controleert u door op uw computer Explorer te openen, rechts te klikken op Deze computer en vervolgens onderaan Eigenschappen. Daar ziet u welke architectuur uw computer heeft.

Na het downloaden van de juiste driver kunt u deze uitpakken (rechts klikken op het ZIP-bestand en Alles uitpakken selecteren)

Mac OS X

Er is geen driver / CutStudio beschikbaar voor het Apple-besturingssysteem. Voor uw besturingssysteem is er de Adobe Illustrator plugin. U maakt uw design in Illustrator en stuurt deze dan rechtstreeks als opdracht naar uw snijplotter.

2Hoe installeer ik drivers voor mijn snijplotter? (Windows)

Installatieproces

Sluit uw machine nog niet aan op uw computer.

Als u de stappen uit bovenstaande vraag opgevolgd hebt, dan hebt u nu een driver gedownload en uitgepakt. Open deze map, klik rechts op de Setup.exe (of Setup64.exe), en voer uit Als administrator. Windows vraagt waarschijnlijk om bevestiging hiervoor – geef uw paswoord in, of klik op “Ja”

Na enkele seconden komt er een nieuw venster met een keuzelijst.

Cutting driver installatie

Klik op Install en selecteer het model van uw machine. Port hoeft u niet te wijzigen – Windows zal dit zelf herkennen wanneer nodig. Klik vervolgens op Start.

Vervolgens even geduld terwijl het systeem de driver voorbereid.

Cutting installatie stap 1

Klik Next wanneer het nieuwe venster gereedstaat en doorloop het installatieproces. Klik op Install in één van de volgende vensters.

Vervolgens opnieuw een tijdje wachten.

Cutting certificaat toestaan

Tegen het einde van het installatieproces verschijnt er een waarschuwings-venster (in oudere Windows versies kan dit een fel rode melding zijn). Het is belangrijk hierbij op “Installeren” of op “Toestaan” te klikken.

Deze melding verschijnt omdat de cutting drivers niet door Microsoft zelf gemaakt of ondertekend worden. Ze zijn echter veilig en goedgekeurd door Roland.

Vervolgens kunt u op “Finish” klikken, en is de cutting driver geïnstalleerd op uw computer. Bij oudere versies van Windows kunt u vervolgens best uw PC opnieuw opstarten.

Machine aansluiten

Daarna kunt u uw Roland machine via de USB kabel aansluiten op de computer, en zal het apparaat verder automatisch geïnstalleerd worden door Windows.

3Ik had toch mijn machine voor de installatie aangekoppeld en nu herkent Windows mijn machine niet automatisch. Wat nu?

U kunt proberen de USB kabel los te koppelen en terug aan te sluiten in de hoop dat Windows deze nu wel herkent.

Manuele oplossing

Anders kunt u uw snijplotter handmatig toevoegen. Hiervoor gaat u naar “Apparaten en Printers” in het configuratiescherm.

Configuratiescherm met Apparaten en Printers - waar de Cutting machine zichtbaar zou moeten zijn

Vervolgens klikt u op Een printer toevoegen.

En vervolgens onderaan op De printer die ik wil staat niet in de lijst.

Daarna selecteert u de optie Een lokale printer of een netwerkprinter toevoegen met handmatige instellingen en klikt u op volgende.

Dan kiest u uit de lijst bij Bestaande poort gebruiken de hoogste virtuele USB poort. Dit is een poort met bvb. nummer USB005 (kan hoger of lager zijn, als u maar de hoogste nummer kiest als de Roland machine de laatste machine is geweest die u hebt aangekoppeld).

Wanneer u op volgende klikt, kunt u een stuurprogramma kiezen uit de lijst. Bij fabrikant selecteert u Roland, en bij Printers in het rechtervak het modelnummer van uw apparaat. Daarna opnieuw op volgende en dan werkt u de installatie af. Uw cutting machine is vervolgens gereed voor gebruik!

4Waar vind ik de software voor mijn snijplotter?

Voor Mac OS X is enkel de Adobe Illustrator plugin beschikbaar.

Voor Windows heeft Roland de CutStudio software ontwikkeld. Afhankelijk van o.a. uw machine kunt u deze op verschillende manieren verkrijgen:

CutStudio - Roland software voor Cutting machines

• Roland GS-24: download via de OnSupport software waar u uw machine heeft toegevoegd
  • overige snijplotters: via de meegeleverde CD
  • via een account dat u zelf kunt aanmaken op myRoland
  • via volgende link: CutStudio v3.00

Als u reeds CutStudio geïnstalleerd hebt, dan kunt u deze updaten via de Roland update website: CutStudio update

5Hoe leer ik CutStudio kennen?

U kunt uzelf trainen in het gebruik van CutStudio met volgende hulpmiddelen:

• onze YouTube video-tutorials
    • deel 1: algemeen
    • deel 2: importeren
    • deel 3: kromzetten, outlines, meerdere kleuren
    • deel 4: tekstfuncties
    • deel 5: uitlijnen, groeperen, punten bewerken
    • deel 6: symbolen, multiple copy, afgeronde hoeken, pelkaders
    • deel 7: print&cut
  • Roland CutStudio Basic PDF
  • de ingebouwde help die u kunt bereiken via Help >> Contents

CutStudio help screenshot