Vanaf 11 november 2019 zijn de New Business Communications (NBC) activiteiten print & cut, print only, snijplotters alsook snijfolies, inkten en printmedia overgenomen door Neopost, binnenkort Quadient. NBC zal zich van haar kant focussen op graveerprinters, metaal printing en laser decorators. Meer informatie
neopost, soon to be quadient

Hier vindt u een lijst met vragen en duidelijke antwoorden in verband met de Roland Print&Cut machines. Contacteer ons gerust als u een andere vraag hebt over onze snijplotters, dan voorzien we graag in de nodige uitleg.

 

Roland print&cut - hardware

1Ik wil een bepaalde printfolie snijden. Welk mesje gebruik ik?

Een overzicht in een duidelijke PDF: Roland snijmesjes

ZEC-A1005 35° cutting mesje

Het mesje bij uitstek voor normale vinyl – standaard meegeleverd bij Roland machines. Levensduur ongeveer 8.000 meter. Cutting offset 0,250mm. Geleverd met geel dopje.

ZEC-A5025 45° cutting mesje

Bedoeld voor hardere en normale folies, o.a. reflecterende, fluorescerende en textielfolie. Zeer scherp mesje, dus scheidt de lijmlaag af en toe onvoldoende wat pellen soms bemoeilijkt. Levensduur ongeveer 4.000 meter. Cutting offset 0,250mm. Geleverd met rood of zwart dopje.

ZEC-A3050 60° cutting mesje

De scherpe hoek van dit mesje is speciaal gesneden om goed flock, zandstraalfolie, karton of dikke reflecterende vinyl te snijden. Kan ook gebruikt worden voor normale vinyl, maar dan is een cutting mesje met standaard offset toch geschikter. Levensduur sterk afhankelijk van de soort folie die gesneden wordt. Cutting offset 0,500mm. Geleverd met groen dopje.

2Hoe stel ik de meshouder in?

Om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken kunt u de meshouder juist instellen.

Cutting meshouder Met de volgende formule kunt u ongeveer de juiste meshoogte berekenen:

Meshoogte = Materiaaldikte + (dikte van de drager / 2)

Cutting meshoogte

Wanneer u de meslengte juist hebt ingesteld via het schroefdopje (zie markeringen hierboven), plaatst u de meshouder terug in de machine en kunt u beginnen met uw print/snijopdracht.

Roland print&cut - software

1Waar vind ik de software voor mijn print&cut machine?

Roland TrueVIS

Wordt aangevuld….

2Hoe maak ik snijlijnen aan in mijn designs?

Toevoegen van CutContour-lijnen aan uw design

Stickers snijden met VersaWorks

Er zijn twee manieren om prints uit te snijden. U kunt enerzijds de contouren van een afbeelding snijden. Denk hier bijvoorbeeld aan stickers waarbij u de vorm van de afbeelding uitsnijdt. U kunt deze afbeelding dan eenvoudig lospellen van het rugpapier en plakken waar u wilt. Anderzijds kunt u het materiaal waarop u print volledig doorsnijden (ook het rugpapier). Zo verkrijgt u afgewerkte stickers die u gemakkelijk kunt stapelen of uitdelen.

U kunt twee soorten snijlijnen gebruiken in uw ontwerp. De eerste soort is de ‘Cut Contour’. Hierbij worden de randen van uw ontwerp lichtjes uitgesneden. Het rugpapier wordt niet doorgesneden. Bij ‘Perforated Cut’ is dit wel het geval. Het printmateriaal wordt dan volledig doorgesneden. We illustreren dit met een voorbeeld.

1. Snijlijnen aanmaken

Maak een ontwerp in Adobe Illustrator of CorelDRAW. Stel rondom dit ontwerp een snijlijn in:

  • Teken een lijn rondom uw afbeelding. Zorg ervoor dat het begin- en eindpunt van de lijn elkaar raken (zodat de lijn gesloten is). Stel de lijndikte in:
  • CorelDRAW: haarlijn
  • Illustrator: 0.25 punt
  • Maak een nieuwe spotkleur aan en geef die volgende naam: CutContour
  • Selecteer de lijn rondom uw afbeelding en geef die de kleur die u zonet hebt aangemaakt

Als u uw sticker afprint met VersaWorks, weet de software dat deze lijn een contoursnijlijn is die lichtjes uitgesneden moet worden. Alle lijnen in deze kleur zullen trouwens worden uitgesneden.

We willen niet enkel de contouren snijden, maar ook de volledige sticker uitsnijden. Daarom stellen we een extra snijlijn in.

  • Teken een rand rondom de contoursnijlijn. Zorg er opnieuw voor dat het begin- en eindpunt van de lijn elkaar raken. Stel de lijndikte in:
  • CorelDRAW: haarlijn
  • Illustrator: 0.25 punt
  • Maak een nieuwe spotkleur aan en geef die volgende naam: PerfCutContour
  • Selecteer de lijn rondom uw afbeelding en geef die de kleur die u zonet hebt aangemaakt

Als u uw sticker afprint met VersaWorks, weet de software dat deze lijn volledig doorgesneden moet worden.

2. Afprinten en uitsnijden via VersaWorks

U gebruikt de software VersaWorks om het ontwerp uit te printen en te snijden met uw gecombineerde printer/snijplotter van Roland DG. In deze software bepaalt u hoe uw ontwerp geprint en gesneden moet worden.

Instellingen voor het snijden past u aan bij ‘Cut Controls’. Hier kunt u ondermeer bepalen hoe uw Perforated Cut moet uitgevoerd worden. Bij Perforated Cut wordt het materiaal volledig doorgesneden, met uitzondering van enkele bruggetjes. Deze kunt u eenvoudig doordrukken om de sticker lost te maken. In VersaWorks kunt u de lengte instellen van de stukken die doorgesneden moeten worden en de lengte van de bruggetjes die met de normale druk gesneden worden.

Let op: Het is aangeraden eerst de mesdruk te testen op de machine om te bepalen wanneer de sticker lichtjes gesneden wordt en wanneer het rugpapier effectief doorgesneden worden. Voor sommige materialen is het aangeraden om met een speciaal type mesje te werken om de Perforated Cut vlot te laten lopen. De mesjes die u dan kan gebruiken zijn de ZEC-A3050 met een offset van 0.50.